Okładka artykułu Poznaj Łódź od kuchni w Galerii Re:Medium — Słownika łodzianizmów
Informacje prasowe Inspiracje

Poznaj Łódź od kuchni w Galerii Re:Medium

Słownika łodzianizmów

0

W kolejnej odsłonie Słownika łodzianizmów Miejska Galeria Sztuki w Łodzi i Łódź Design Festival postanowili poszukać śladów wielokulturowej Łodzi w… kuchni. To już kolejna odsłona artystyczno-edukacyjnego przedsięwzięcia, którym pragną zwrócić uwagę na unikatowość naszego miasta. 

W przestrzeni Galerii Re:Medium od 26 kwietnia będzie można obejrzeć kilkanaście prac przedstawiających specyficzne dania i potrawy, z których słynie łódzka sztuka kulinarna. Dziad kapuściany, chałka z masłem, śledzie pod pierzynką, zalewajka, kluski żelazne czy leberka, wszystkie brzmią znajomo, jednak nie zawsze wiemy, skąd się wzięły na naszych stołach. 

Prace będą pokazywane w formie makatek kuchennych, zapomnianego już nieco elementu wystroju wnętrz, chociaż jeszcze do lat 70. XX w. obecnego w wielu domach. Autorami prac są: Karol Banach, Katarzyna Bogucka, Teodor Durski, Gosia Herba, Marta Ignerska, Jakub Kamiński, Hanna Kmieć, Natalia Konca (Namazane), Agata Królak, Ola Niepsuj, Patrycja Podkościelny oraz Paweł Szlotawa, którzy starali się ze swobodą i dużą dozą humoru pokazać wybrane przez siebie hasła i zaskoczyć graficznymi interpretacjami łódzkich potraw, zarówno łodzianki i łodzian, jak również gości przybyłych z innych regionów Polski. 

Słownik ŁodziamizmówOprócz wymienionych już potraw, wśród zilustrowanych pojęć znalazły się jeszcze takie specjały, jak: polewka gruszkowa, wodzianka, drygle, garus czy żulik.

Jak zauważa kuratorka wystawy Adriana Usarek: Trzeba mieć świadomość, że tylko nieliczna grupa mieszkańców Łodzi zaliczała się do bogatej elity świata kapitału. Większość ludności prowadziła nader skromne, a nawet rzec można, ubogie życie. Taka była też jej codzienna kuchnia – tania i prosta, złożona z niedrogich i dostępnych lokalnie produktów, jak choćby ziemniaków, z których łódzkie gospodynie potrafiły wyczarować rozmaite dania, a do tego niezwykle smaczne i sycące, jak np. kluski żelazne okraszone skwarkami z brzuszka, czyli boczku lub słoniny, czy też uwielbiane zarówno przez dorosłych, jaki i dzieci knedle z truskawkami podawane zazwyczaj z młodą kapustą.

Karol Banach
Ola Niepsuj
Patrycja Podkościelny
Patrycja Podkościelny
Karol Banach
Karol Banach
Marta Ignerska
Marta Ignerska
Natalia Konca (Namazane)
Natalia Konca (Namazane)
Katarzyna Bogucka
Katarzyna Bogucka
Gosia Herba - Polewka gruszkowa
Gosia Herba
Hanna Kmieć - Dziad Kapuściany
Hanna Kmieć
Jakub Kamiński - Garus
Jakub Kamiński
Teodor Durski
Teodor Durski
Agata Królak - Chałka z masłem
Agata Królak

Wernisaż wystawy odbędzie się w piątek 26 kwietnia o godz. 18.00 w Galerii Re:Medium przy ul. Piotrkowskiej 113. Zapraszamy w imieniu kuratorki Adriany Usarek (MGSŁ) i kuratora Michała Piernikowskiego (ŁDF). 

Patroni medialni: Jemy w Łodzi, KUKBUK, Magazyn Usta, whiteMAD, Magazif, Grafmag, TVP3 Łódź, Ret-Sat1, Plaster Łódzki, Kalejdoskop Magazyn Kulturalny, ARTINFO.PL, Notes na 6 Tygodni, Radio Żak Politechniki Łódzkiej, Stowarzyszenie Twórców Grafiki Użytkowej.

To może Cię zainteresować